a

Ο ιατρός Ρήγος Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του αγγλόφωνου τμήματος του Πανεπιστημίου Semmelweis Βουδαπέστης – Ουγγαρίας το 2002, με ειδίκευση στη Χειρουργική Ορθοπαιδική και Τραυματολογία στην Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Αθηνών του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ το 2014.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Με το πέρασμα των χρόνων η άρθρωση του γόνατος εκφυλίζεται και καταστρέφεται (ή αλλιώς “χαλάει”). Ο ασθενής, συνήθως ηλικίας 50 ετών και άνω έρχεται στο ιατρείο διαμαρτυρόμενος ότι πονάει και πλέον δεν μπορεί να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως ανέβασμα σκαλιών, περπάτημα ενώ σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος στο γόνατο υπάρχει και κατά την διάρκεια του ύπνου.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει όλο και πιο πολύ στο σπίτι, να αποφεύγει να ανεβαίνει σκάλες και γενικά να μην περπατάει τόσο όπως συνήθιζε. Όταν φτάσει η στιγμή που η συντηρητική μέθοδος όπως τα παυσίπονα, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι βακτηρίες (μπαστούνι), οι γνωστές σε όλους ενέσεις στο γόνατο (εγχύσεις υαλουρονικού οξέος) και οι φυσικοθεραπείες δεν επαρκούν τότε ο ασθενής πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του το ενδεχόμενο της χειρουργικής αντιμετώπισης δηλαδή την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Τι είναι όμως η ολική αρθροπλαστική;

Είναι το χειρουργείο που δίνει την οριστική λύση όσο αφορά τον πόνο και την δυσκαμψία που η αρθρίτιδα έχει προκαλέσει στην άρθρωση. Ο χειρουργός αφαιρεί τις κατεστραμμένες αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης (πολλές φορές και της επιγονατίδας) και τις αντικαθιστά με ειδικές μεταλλικές προθέσεις. Οι προθέσεις μοιάζουν στο σχήμα και στο μέγεθος με τις φυσιολογικές αρθρικές επιφάνειες και εξασφαλίζουν μια ανώδυνη και εύκολη κίνηση στο γόνατο. Επιπλέον ανάμεσα στην πρόθεση του μηρού και στην αντίστοιχη της κνήμης, παρεμβάλλεται ένα ανθεκτικό πλαστικό (πρόθεση πολυαιθυλενίου) με σκοπό να απορροφούνται οι κραδασμοί και να μειώνονται οι τριβές.

Παρόλο που πρόκειται πλέον για ένα χειρουργείο ρουτίνας όπου τα εργαλεία και οι τεχνικές συνεχώς εξελίσσονται και βελτιώνονται χρειάζεται ένας σωστός προεγχειρητικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ένα καλό ιστορικό όπου ηλικία ,βάρος και χρόνιες παθήσεις θα αξιολογηθούν, φυσική εξέταση ασθενούς για να καταγραφεί η κίνηση ,η σταθερότητα και η ευθυγράμμιση του γόνατος και τέλος ο ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος με ακτινογραφίες σε όρθια θέση ενώ όχι τόσο συχνά ζητείται η μαγνητική τομογραφία.

Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο είναι εξίσου σημαντική, με το εργαστηριακό έλεγχο και την καρδιολογική εκτίμηση κατά την είσοδο του ασθενούς στην κλινική να είναι απαραίτητα, ενώ η αναφορά και η καταγραφή φαρμάκων, η συννενόηση με την αιμοδοσία της κλινικής για την πιθανή μετάγγιση κατά την διάρκεια ή μετά το χειρουργείο όπως επίσης και ο πλήρης ακτινολογικός έλεγχος συμπληρώνουν την προτετοιμασία.

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω λίγες λεπτομέρειες όσο αφορά την κλασική αρθροπλαστική γόνατος. Εκτελείται μία κάθετη τομή δέρματος στην πρόσθια επιφάνεια στη μέση του γόνατος μεγέθους περίπου στα 15 εκατοστά. Γίνεται αποκάλυψη των οστών και των κατεστραμένων περιοχών όπου αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία.Τοποθετούνται ειδικά εμφυτεύματα,πρόκειται για μεταλλικά στοιχεία (προθέσεις) στο ίδιο μέγεθος και πάχος με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν πάλι την αρχική άρθρωση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται έλεγχος της σταθερότητας των προθέσεων και της κινητικότητας του γόνατος. Στόχος μας είναι η σταθερή τοποθέτηση των προθέσεων εντός του μηρού και της κνήμης και ταυτόχρονα, η εύκολη και σταθερή κίνηση της άρθρωσης.

Η διάρκεια νοσηλείας στην κλινική κυμαίνεται από 2 εώς 4 ημέρες κυρίως ανάλογα με τα παθολογικά προβλήματα του ασθενούς ενώ η κινησιοθεραπεία ξεκινάει άμεσα με την βοήθεια φυσικοθεραπευτή την ίδια ημέρα του χειρουργείου. Επιστρέφοντας σπίτι ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε η αρχική βάδιση με μερική φόρτιση με την χρήση βακτηριών ή περιπατητήρα τύπου Π και η παθητική κινησιοθεραπεία να μετατραπεί σε λίγες ημέρες σε ένα λειτουργικό γόνατο και ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.