a

Ο ιατρός Ρήγος Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του αγγλόφωνου τμήματος του Πανεπιστημίου Semmelweis Βουδαπέστης – Ουγγαρίας το 2002, με ειδίκευση στη Χειρουργική Ορθοπαιδική και Τραυματολογία στην Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Αθηνών του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ το 2014.

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Το γόνατο του Άλτη ή Jumber’s Knee

Το γόνατο του Άλτη ή Jumber’s Knee ή τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα. Πρόκειται για φλεγμονή του τένοντα που βρίσκεται κάτω από το γόνατο και συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη, κατάσταση ιδιαίτερα επίπονη και συχνή στους αθλητές της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλλευ), του στίβου και γενικά αθλημάτων που περιέχουν άλματα και αναπηδήσεις. Βασικό σύμπτωμα ο πρόσθιος πόνος στο γόνατο με εντοπισμό πίσω από την επιγονατίδα, κάτω από την επιγονατίδα και στα πλάγια αυτής. Ο πόνος αυτός είναι ιδιαίτερα έντονος κατά την κάμψη – έκταση του γόνατος, κατά την διάρκεια έντονων αθλητικών δραστηριοτήτων, κατέβασμα σκαλιών και μπορεί να αυξάνει κατά τις νυκτερινές ώρες. Μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα στην άρθρωση του γόνατος ή στην κατάφυση του τένοντα στην κνήμη. Η κινητικότητα είναι περιορισμένη.

Τα αίτια ποικίλουν, από έντονες δραστηριότητες που προκαλούν επιπλέον “stress” στην επιγονατίδα (συνεχές τρέξιμο, άλματα αερόμπικ, ποδήλατο) έως ασθενείς με πλατυποδία και ασθενείς που έχουν λανθασμένη ευθυγράμμιση ισχίων, γονάτων και άκρων ποδών είτε εκ γενετής είτε από τραυματισμό.

Πρόληψη: ενδυνάμωση τετρακεφάλου, διατάσεις πριν και μετά την αθλητική δραστηριότητα , σωστά εφαρμοσμένα αθλητικά υποδύματα.

Διάγνωση: Η διάγνωση της πάθησης είναι κλινική. Ο έλεγχος με ακτινογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί σε περίπτωση αμφιβολίας αλλά και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων του γόνατος.

Αντιμετώπιση:

  • Διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας μέχρι να επανεξεταστείτε από τον ιατρό σας- τροποποιήση των δραστηριοτήτων σας και διόρθωση προγράμματος άθλησης όταν γίνει η επανέναρξη.
  • Εφαρμογή πάγου στο γόνατο για 15-20 λεπτά κάθε 4-6 φορές την ημέρα μέχρι το οίδημα και πόνος να εξαφανιστούν.
  • Λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής.
  • Τοπική φυσιοθεραπεία.
  • Σε ασθενείς με πλατυποδία χρήση ειδικών ορθοτικών πελμάτων.
  • Τοπική έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (RPR) (υπό συζήτηση)
  • Η χειρουργική αντιμετώπιση ως θεραπευτική επιλογή δεν θεωρείται ως λύση επιλογής αλλα ως λύση ανάγκης όταν η πάθηση είναι χρόνια.